Taalklas

Dit is de eigen pagina van de taalklas. In de taalklas leren de anderstalige leerlingen Nederlands. Hieronder kunt u lezen wat wij zoal doen.

welkom, ahlan wa sahlan

05-10-2018
In korte tijd is er veel veranderd in de Taalklas! We hebben een groot aantal nieuwe leerlingen mogen verwelkomen.
De groep nieuwe leerlingen komt uit Syrie en -na een korte of langere tussenstop in Turkije- nu komen wonen in de Tussenvoorziening in Eelde. Een mooi project waar wij als school ook ons steentje kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen in een veilige omgeving.
Daar zijn we deze week dan ook vooral mee bezig geweest. Elkaar leren kennen,de kinderen op hun gemak stellen, de schoolgewoontes aanleren, ontspannen en leren. Want daarvoor komen de kinderen vooral; "werken joef", en met veel enthousiasme en gedrevenheid de Nederlandse woorden leren.
En dat is best veel. Tijdens de creatieve opdracht het woord boom, de tak, lange en korte stroken, plakken en knippen, de lijm, de schaar, etc.

Soms denk ik weleens in het begin.....komt het wel goed, gaan ze het ooit leren maar als we een maand verder zijn is er al zoveel taal bijgeleerd! En als ik dan de oudleerlingen zie, die deze week kwamen helpen in de klas, dan weet ik dat het goed komt!
Met dank aan Khadija en Riham en alle vrijwilligers die deze week konden ondersteunen!

De PoppenVilla

08-07-2018
Een jaar geleden deed ik de aanvraag voor een donatie van een poppenhuis.
Het leek me zo mooi om met het thema wonen alle woorden rondom huis en wonen aan te leren. Zien, benoemen, gesprekjes voeren en samen spelen, zo belangrijk bij het leren van de taal. Vorige week kwam ineens de verrassing, een enorm pakket werd geleverd.
Met een aantal kinderen zijn we alvast de kleine doosjes gaan uitpakken en we vielen van de ene verbazing in de andere. Echte design meubelen van hout, prachtig gemaakt! Deze week hebben vaders van de kinderen, Yousef en Abdulrahman, het bouwpakket in elkaar gezet, een hele klus voor ze maar wat een prachtig huis hebben we nu!
De kinderen hebben het ingericht en er al volop mee gespeeld.
Wat zullen we hier met elkaar plezier aan beleven!

Waar kom jij vandaan?

22-06-2018
De laatste tijd zijn vluchtelingen weer veel in het nieuws. Begrip en onbegrip over bepaalde situaties in de wereld en in Nederland. Op kleiner niveau hebben we daar op school natuurlijk ook mee te maken. Inmiddels zijn er niet alleen meer vluchtelingen in de Taalklas maar ook andere nationaliteiten. De vraag blijft hetzelfde:
Hoe kun je elkaar beter leren kennen en begrijpen als je de taal niet spreekt? En als je elkaars wereld niet kent?

Het boek Welkom in Nederland levert daar wellicht een bijdrage aan. Nederlandse kinderen hebben tekeningen gemaakt over allerlei Nederlandse situaties, de buitenlandse kinderen kunnen hun situatie tekenen.
Hierbij wil ik de eerste opdracht delen: waar kom jij vandaan?
Een kijkje in een andere wereld!
(Eritrea, Syriƫ, Colombia, Verenigde Staten, Indonesiƫ)

Taalklas onderbouw

12-04-2018
Juf Melissa werkt 3 keer per week een uur met onze anderstalige kleuters. Er wordt nu gewerkt over het prentenboek : Welterusten, kleine beer. Vandaag hebben we woorden geleerd over dag en nacht, donker en licht, de zon en de maan.

Team Up, Het houten huis en meer nieuws!

12-04-2018
De Taalklas  op de Esweg is steeds in beweging, er stromen leerlingen in en ook weer uit. Sedra en Yousef hebben afscheid genomen, beide families hebben een huis gekregen in Roden. Wat waren ze blij met alle cadeautjes uit hun groepen! Maandag zijn ze met hun juffen weer een dagje terug gekomen, tot groot plezier van allemaal. Atobrhan, Simon en Noah zijn de nieuwe leerlingen maar inmiddels ook alweer gewend aan hun nieuwe klas. Daarnaast zijn Jailan en Hanif volledig naar hun eigen groep en komen net als Jihan alleen nog in de Taalklas voor taal/spelling en lezen.

Beweging is er ook door Team Up, het programma van Warchild, waarin we de kinderen door bewegen stressvolle ervaringen even kunnen laten vergeten. Ontspannen en plezier maken is daarbij het grootste doel. We merken dat de kinderen er steeds meer naar uitzien, baat hebben bij de structuur en het samen spelen. Ook de ouders hebben een keer meegedaan, dit gaan we vaker doen!

Een andere mooie pilot: de Boom van het Houten huis, de theatergroep. Iedere dag geeft de boom ons een nieuwe opdrachtkaart. Deze kaarten trainen verbeelding en expressie en ook het inlevingsvermogen wordt gestimuleerd.  Ook dit is inmiddels een mooi ritueel binnen de taalklas. Vandaag vouwden we vogels die ieder apart op muziek naar de boom mochten vliegen en daar een plekje vonden.

Verder zijn we als Taalklas (en ouders) uitgenodigd voor een wereldmaaltijd in het Loughous. We hebben het gehad over: wat is een kerk, wat gaan we eten, waarom gaan we erheen? Alle families zijn meegegaan en hebben genoten van de Syrische maaltijd. Ook zijn er voor iedere familie mensen gezocht die wat kunnen helpen met de taal thuis. Een goede ontmoeting en weer een stapje in de goede richting van de integratie van de gezinnen in onze leefgemeenschap!