Taalklas

Dit is de eigen pagina van de taalklas. In de taalklas leren de anderstalige leerlingen Nederlands. Hieronder kunt u lezen wat wij zoal doen.

Nederland en klompen!

04-07-2019
De laatste weken van het schooljaar is ons thema : Nederland.
We hebben geleerd hoe ons land eruit ziet, wat de bijzonderheden zijn en over de cultuur.
Daarbij kon een bezoek aan ons eigen Klompenmuseum in Eelde natuurlijk niet ontbreken!

De kinderen waren onder de indruk, stelden veel vragen en waren erg geïnteresseerd. Er was ook een klomp uit Syrië, dit was voor een aantal kinderen heel bijzonder, er was namelijk iets te zien uit hun eigen land!
Het klompje beschilderen was ook een uiterst serieuze opdracht waarna een ontlading bij de fotospeurtocht. Al met al een heel erg leerzaam en leuk bezoek.

Maatschappelijke stage: voorlezen!

21-06-2019
Deze week kwamen Julie, Keya, Mijntje en Eline van het Maartenscollege bij ons in de klas.

"Wij hadden als opdracht gekregen een maatschappelijke stage te doen. We hadden ervoor gekozen om voor te lezen bij kinderen die net in Nederland zijn en nog niet zo goed Nederlands kunnen. Wij vonden het heel indrukwekkend om deze kinderen zo te zien. Sommigen zijn nog maar een half jaar in Nederland en kunnen al zo goed onze taal spreken. We vinden het ook heel mooi dat er zo'n Taalklas is en dat er ook echt veel aandacht aan wordt besteed! Wij hebben ervan geleerd dat voorlezen iets is waar veel kinderen wat aan hebben en het verhaal ook nog eens goed snappen."

Voor de kinderen uit de Taalklas een mooie ervaring, er zijn veel woorden geleerd maar vooral de interactie was prachtig om te zien.
Goed gedaan dames!

bewegen en veel groen!

07-06-2019
Bewegen.
Voor veel kinderen een eerste ervaring: de wandelvierdaagse. De eerste avond kregen we de vraag: waarom lopen we eigenlijk, juf? Maar na een paar dagen kregen ze echt de smaak te pakken. En wat waren ze blij met de bloemen en hun medaille!
Groen.
Wat boffen we toch met zo'n mooi groen plein aan de Esweg.
De kinderen vonden de afgebroken takken vervelend midden op het plein maar al gauw werd er gesjouwd en gebouwd. Ook worden er elke dag mooie vondsten gedaan, meikevers, muizen en vlinders, alles wordt in de klas besproken en bestudeerd. En zo leer je ineens heel veel Nederlandse woorden extra!

Ontdekkingstocht in…..de bieb! Leesplezier in de Taalklas.

27-03-2019
In de reguliere klassen maken kinderen door allerlei activiteiten kennis met leuke boeken en worden gestimuleerd om te lezen, het Leesvirus is daar een voorbeeld van.

Voor de anderstaligen is dat wat ingewikkelder. Sommige oudere kinderen leren net lezen in de boekjes van groep 3 en dat is niet altijd hun leesbeleving. Toch is het van groot belang de kinderen in aanraking te laten komen met boeken, door lezen vergroot je je woordenschat. Maar ook prikkelt het de fantasie, stimuleert het inlevingsvermogen en geeft het ontspanning.

We zijn daarom met de kinderen naar de bibliotheek gegaan. Wat is dat eigenlijk, waar moet je zoeken, welke verschillende boeken kun je daar vinden, hoe krijg je een abonnement, mag je het boek houden?

Voor ons zo vanzelfsprekend maar voor de meeste Taalklaskinderen een nieuwe ervaring. Het leek erop dat we de kinderen loslieten in een snoepwinkel….en de ontdekkingstocht begon.  De prentenboeken die eerst wat minachtend bekeken werden “dat is voor baby’s” bleken toch wel heel mooi en leuk om in te kijken. De gele ballon was favoriet! Maar ook de hoeveelheid eerste leesboekjes werden enthousiast bekeken en gelezen. Natuurlijk hebben de kinderen nog hulp nodig om te lezen maar er is weer een stap gezet. Voor enthousiasme en leesplezier maar ook niet onbelangrijk: ons doel, een woordenschat van 4000 woorden aan het eind van de Taalklas.

Taalklas naar Wildlands

07-03-2019
In het kader van ons project dieren zijn we op excursie gegaan naar Wildlands. De afgelopen weken hebben de kinderen veel nieuwe woorden geleerd in de lessen Mondeling Nederlands.
Positieve ervaringen opdoen hoort ook bij het onderwijs aan vluchtelingen/anderstaligen en dat is zeker gelukt. Heel veel blije koppies in de bus en in de dierentuin. Voor allen een super mooie dag waar ze even weer echt kind mochten zijn.

"Wij zijn naar de dierentuin geweest. Wij hebben kijken leeuw giraf zeehond ijsbeer. En ook geweest in dierentuin film bekijk. Wij echt mooi vogel met alle kleuren gezien. Ook aap en zebra ook veel vlinder. En ook boot gevaren.
Wij komt met grote bus".