Taalklas

Dit is de eigen pagina van de taalklas. In de taalklas leren de anderstalige leerlingen Nederlands. Hieronder kunt u lezen wat wij zoal doen.

Taalklas onderbouw

12-04-2018
Juf Melissa werkt 3 keer per week een uur met onze anderstalige kleuters. Er wordt nu gewerkt over het prentenboek : Welterusten, kleine beer. Vandaag hebben we woorden geleerd over dag en nacht, donker en licht, de zon en de maan.

Taalklas middenbouw

12-04-2018
In groep 3 leren de kinderen lezen. Maar wat betekenen al die nieuwe woorden? Ook in groep 4 gaat dat niet vanzelf, als het niet jouw moedertaal is. Door juf Melissa wordt de Nederlandse taal uitgelegd. Hoe zit het met de lidwoorden? Wat is een goede zin? Wanneer spreek je het goed uit? 3 keer per week komt de middenbouw bij elkaar en wordt er met en van elkaar geleerd en zijn we heel trots op elkaar.

Team Up, Het houten huis en meer nieuws!

12-04-2018
De Taalklas  op de Esweg is steeds in beweging, er stromen leerlingen in en ook weer uit. Sedra en Yousef hebben afscheid genomen, beide families hebben een huis gekregen in Roden. Wat waren ze blij met alle cadeautjes uit hun groepen! Maandag zijn ze met hun juffen weer een dagje terug gekomen, tot groot plezier van allemaal. Atobrhan, Simon en Noah zijn de nieuwe leerlingen maar inmiddels ook alweer gewend aan hun nieuwe klas. Daarnaast zijn Jailan en Hanif volledig naar hun eigen groep en komen net als Jihan alleen nog in de Taalklas voor taal/spelling en lezen.

Beweging is er ook door Team Up, het programma van Warchild, waarin we de kinderen door bewegen stressvolle ervaringen even kunnen laten vergeten. Ontspannen en plezier maken is daarbij het grootste doel. We merken dat de kinderen er steeds meer naar uitzien, baat hebben bij de structuur en het samen spelen. Ook de ouders hebben een keer meegedaan, dit gaan we vaker doen!

Een andere mooie pilot: de Boom van het Houten huis, de theatergroep. Iedere dag geeft de boom ons een nieuwe opdrachtkaart. Deze kaarten trainen verbeelding en expressie en ook het inlevingsvermogen wordt gestimuleerd.  Ook dit is inmiddels een mooi ritueel binnen de taalklas. Vandaag vouwden we vogels die ieder apart op muziek naar de boom mochten vliegen en daar een plekje vonden.

Verder zijn we als Taalklas (en ouders) uitgenodigd voor een wereldmaaltijd in het Loughous. We hebben het gehad over: wat is een kerk, wat gaan we eten, waarom gaan we erheen? Alle families zijn meegegaan en hebben genoten van de Syrische maaltijd. Ook zijn er voor iedere familie mensen gezocht die wat kunnen helpen met de taal thuis. Een goede ontmoeting en weer een stapje in de goede richting van de integratie van de gezinnen in onze leefgemeenschap!

Taalklas op tv! Sint Maarten vieren.

24-11-2017
Zaterdag 11 november was het dan zover, we gingen Sint Maarten vieren in Martiniplaza!  Op uitnodiging van de theatergroep Het Houten Huis kwamen we met meerdere klassen bijeen, Widar Vrije school, Taalklas Midden Groningen, onze Taalklas en alle ouders. We hebben liedjes gezongen uit de verschillende culturen, samen heerlijk Syrisch gegeten en lampionnen gemaakt. Daarna bezochten we de voorstelling “Onbekend Land”, een zeer indrukwekkend en emotioneel verhaal. Als afsluiting zijn we naar de Martinikerk gelopen waar we nogmaals hebben gezongen, de verschillende gedichten hebben gelezen die er hingen van onze leerlingen en zijn er jassen uitgedeeld.                                                                                                          Een lange maar prachtige, waardevolle dag waar veel uitwisseling heeft plaatsgevonden! Kijk vooral naar onderstaand filmpje:

Lipdub van de bovenbouw

13-10-2017
In het kader van de kinderenboekenweek met als thema "gruwelijk eng" heeft de bovenbouw van obs De Veenvlinder donderdagmiddag 12 oktober een lipdub gemaakt op het nummer "Gruwelijk eng" van Kinderen voor Kinderen. Groep 6, groep 7, groep 7/8, groep 8 & de taalklas; iedereen heeft eraan meegewerkt. We hebben drie keer gefilmd en bij de laatste keer kregen we aan het eind toch wel even kippenvel: alles stond er heel tof op! Wat een fijne energie :-)
Wegens privacy redenen staat het filmpje niet op de site. Er wordt aan gewerkt het filmpje op het vergrendelde deel van de site te tonen aan ingelogde gebruikers. U wordt z.s.m. hierover op de hoogte gebracht.