We sturen je graag een notificatie bij belangrijk nieuws:Ja doen!Niet nu

Taalklas

Dit is de eigen pagina van de taalklas. In de taalklas leren de anderstalige leerlingen Nederlands. Hieronder kunt u lezen wat wij zoal doen.

Een Nederlands ontbijt!

11-11-2020
De Taalklas deed mee aan het Nationaal schoolontbijt.
De meeste kinderen uit de Taalklas ontbijten goed, pittige kip met rijst (Jemen),brood met olijfolie (Tunesie), plat brood met za'atar en olijven (Syrie) of een ander gerecht met rijst (Indonesie, Eritrea). Dit ontbijt nemen ze vaak mee naar school en wordt dan om 10 uur gegeten in de klas tijdens de pauze.
Maar nu was dat even heel wat anders! Vers bruin en wit brood, overheerlijke bolletjes en krentenbollen, margarine, kaas, ei, appelstroop, yoghurt, fruit, melk en thee. Een compleet ontbijt waar de kinderen van genoten hebben.
Met dank aan bakker Dunnewind voor deze geweldige verrassing.

Kinderen in de Taalklas leren over het afval en afvalverwerking.

25-09-2020
Deze weken leren de kinderen nieuwe woorden over afval. Wat zijn er veel nieuwe woorden te leren! Over verpakkingen, materialen, sorteren, hoe wordt afval verwerkt? Etc.

We spelen met elkaar na hoe het afval wordt opgehaald, welke materialen er zijn en in welke bak welk type afval hoort.
De zorg voor het milieu komt daarbij meteen aan de orde, we leren over wat de gevolgen zijn als je het afval rond laat slingeren.

Welkom in de Taalklas!

20-08-2020
Deze week zijn we weer gestart met ons programma om de anderstalige leerlingen Nederlands te leren. Nederlands met de nieuwe methode Wereld vol Woorden, klanklessen om de woorden goed te leren uitspreken, taal en spelling, rekenen en lezen.De kinderen in de leeftijd van 7-13 jaar uit Jemen, Eritrea, Indonesië, Syrië, Tunesië en Israël zijn verdeeld over twee groepen. Juf Gonny geeft les aan de leerlingen die nog in de beginfase zitten waarvan sommigen al wel een paar woorden Nederlands spreken. Bij juf Rosan zitten kinderen die verder zijn in het proces. Zij redden zich al een beetje met de taal en kunnen inmiddels lezen en schrijven.
Terwijl de groep van juf Gonny bezig was met het aanleren van schoolwoorden (de juf, het potlood,de tafel, de kast, etc.) leerde de groep bij juf Rosan woorden over het verkeer. Onze nieuwe methode sluit geweldig aan bij de belevingswereld van de kinderen. Woorden als: inhalen, remmen, sturen, benzine werden visueel aangeboden door filmpjes van Max Verstappen. Verkeersborden kwamen aan bod en oversteken met het nieuwste verkeersbord waarbij we allemaal Silly Walks hebben uitgeprobeerd.
Uiteindelijk hebben de kinderen 80-100 nieuwe woorden geleerd, wie doet dat ze na?!

In vogelvlucht

05-06-2020
Coronatijd was ook voor de Taalklasleerlingen een lastige periode. Gelukkig hebben we m.b.v videobellen en digitale programma's toch wat aan de Nederlandse taal kunnen doen. Maar wat is het fijn om weer naar school te gaan! We hebben de afgelopen 2 weken intensief gewerkt aan een thema vanuit onze nieuwe methode Wereld vol Woorden.
De kinderen hebben meer dan 100(!) woorden geleerd over de kenmerken van vogels en hun leefomgeving. Een selectie: broeden, uitkomen, pikken, fladderen, leggen, trippelen, vleugels, ijsvogel, zeearend, trekvogels, roofvogel, kudde, zwerm, klauw, route, eindpunt, halverwege, jongen, sterk en slap, vroeg, buitenland, zwaar en licht, opstijgen, dalen, landen, zenden, sturen, bericht. Er kwamen verschillende zaakvakken aan bod: natuur, aardrijkskunde en zelfs techniek. De opdrachten waren gevarieerd; vogels observeren,(kraaien bij de kerk), geluiden herkennen, een vogelverschrikker maken, spreekbeurt voorbereiden, een drone bouwen. En wat een geluk! De scholekster broedde op het dak van de school en de kuikens liepen voor onze ramen langs! Een zeer leerzaam project waar we allemaal van genoten hebben.