We sturen je graag een notificatie bij belangrijk nieuws:Ja doen!Niet nu

Taalklas

Dit is de eigen pagina van de taalklas. In de taalklas leren de anderstalige leerlingen Nederlands. Hieronder kunt u lezen wat wij zoal doen.

Kinderen in de Taalklas leren over het afval en afvalverwerking.

25-09-2020
Deze weken leren de kinderen nieuwe woorden over afval. Wat zijn er veel nieuwe woorden te leren! Over verpakkingen, materialen, sorteren, hoe wordt afval verwerkt? Etc.

We spelen met elkaar na hoe het afval wordt opgehaald, welke materialen er zijn en in welke bak welk type afval hoort.
De zorg voor het milieu komt daarbij meteen aan de orde, we leren over wat de gevolgen zijn als je het afval rond laat slingeren.

Welkom in de Taalklas!

20-08-2020
Deze week zijn we weer gestart met ons programma om de anderstalige leerlingen Nederlands te leren. Nederlands met de nieuwe methode Wereld vol Woorden, klanklessen om de woorden goed te leren uitspreken, taal en spelling, rekenen en lezen.De kinderen in de leeftijd van 7-13 jaar uit Jemen, Eritrea, Indonesië, Syrië, Tunesië en Israël zijn verdeeld over twee groepen. Juf Gonny geeft les aan de leerlingen die nog in de beginfase zitten waarvan sommigen al wel een paar woorden Nederlands spreken. Bij juf Rosan zitten kinderen die verder zijn in het proces. Zij redden zich al een beetje met de taal en kunnen inmiddels lezen en schrijven.
Terwijl de groep van juf Gonny bezig was met het aanleren van schoolwoorden (de juf, het potlood,de tafel, de kast, etc.) leerde de groep bij juf Rosan woorden over het verkeer. Onze nieuwe methode sluit geweldig aan bij de belevingswereld van de kinderen. Woorden als: inhalen, remmen, sturen, benzine werden visueel aangeboden door filmpjes van Max Verstappen. Verkeersborden kwamen aan bod en oversteken met het nieuwste verkeersbord waarbij we allemaal Silly Walks hebben uitgeprobeerd.
Uiteindelijk hebben de kinderen 80-100 nieuwe woorden geleerd, wie doet dat ze na?!

In vogelvlucht

05-06-2020
Coronatijd was ook voor de Taalklasleerlingen een lastige periode. Gelukkig hebben we m.b.v videobellen en digitale programma's toch wat aan de Nederlandse taal kunnen doen. Maar wat is het fijn om weer naar school te gaan! We hebben de afgelopen 2 weken intensief gewerkt aan een thema vanuit onze nieuwe methode Wereld vol Woorden.
De kinderen hebben meer dan 100(!) woorden geleerd over de kenmerken van vogels en hun leefomgeving. Een selectie: broeden, uitkomen, pikken, fladderen, leggen, trippelen, vleugels, ijsvogel, zeearend, trekvogels, roofvogel, kudde, zwerm, klauw, route, eindpunt, halverwege, jongen, sterk en slap, vroeg, buitenland, zwaar en licht, opstijgen, dalen, landen, zenden, sturen, bericht. Er kwamen verschillende zaakvakken aan bod: natuur, aardrijkskunde en zelfs techniek. De opdrachten waren gevarieerd; vogels observeren,(kraaien bij de kerk), geluiden herkennen, een vogelverschrikker maken, spreekbeurt voorbereiden, een drone bouwen. En wat een geluk! De scholekster broedde op het dak van de school en de kuikens liepen voor onze ramen langs! Een zeer leerzaam project waar we allemaal van genoten hebben.

Kom in de Taalklas!

25-09-2019
Dinsdagmiddag konden de ouders van de kinderen uit de Taalklas een kijkje nemen in de klas. Door middel van opdrachten samen met de kinderen hebben de ouders kunnen kennis nemen van het lesprogramma. Rekenen, taal, spelling, woordenschat, Team Up en creatief werden door de kinderen in spelvorm aan de ouders uitgelegd.
Het was een zinvolle, druk bezochte middag waar we zelfs nog werden getrakteerd op heerlijk brood uit Eritrea en cake uit Syrie en Turkije.

Woorden over....Corso!

30-08-2019
Deze week is de Taalklas ook weer gestart. In ons programma gaat het vooral om woordenschat, zoveel mogelijk woorden per week leren om de Nederlandse taal te kunnen gaan spreken.
En het gaat ook om integratie. We zoeken onderwerpen en activiteiten om de Nederlandse cultuur te leren kennen. Deze week stond dan ook ons Eelder Corso centraal!
Woorden als: ontwerp, praalwagen, publiek, tribune, festivalterrein, dahlia, jury, figurant, etc.
Natuurlijk zijn we ook even gaan kijken in de tenten en mochten we zelfs helpen. Met dank aan Corsowijk de Korenbloem en Hooiweg Vogelbuurt en onze eigen figurante Sebine!