We sturen je graag een notificatie bij belangrijk nieuws:Ja doen!Niet nu

Taalklas

Dit is de eigen pagina van de taalklas. In de taalklas leren de anderstalige leerlingen Nederlands. Hieronder kunt u lezen wat wij zoal doen.

In vogelvlucht

05-06-2020
Coronatijd was ook voor de Taalklasleerlingen een lastige periode. Gelukkig hebben we m.b.v videobellen en digitale programma's toch wat aan de Nederlandse taal kunnen doen. Maar wat is het fijn om weer naar school te gaan! We hebben de afgelopen 2 weken intensief gewerkt aan een thema vanuit onze nieuwe methode Wereld vol Woorden.
De kinderen hebben meer dan 100(!) woorden geleerd over de kenmerken van vogels en hun leefomgeving. Een selectie: broeden, uitkomen, pikken, fladderen, leggen, trippelen, vleugels, ijsvogel, zeearend, trekvogels, roofvogel, kudde, zwerm, klauw, route, eindpunt, halverwege, jongen, sterk en slap, vroeg, buitenland, zwaar en licht, opstijgen, dalen, landen, zenden, sturen, bericht. Er kwamen verschillende zaakvakken aan bod: natuur, aardrijkskunde en zelfs techniek. De opdrachten waren gevarieerd; vogels observeren,(kraaien bij de kerk), geluiden herkennen, een vogelverschrikker maken, spreekbeurt voorbereiden, een drone bouwen. En wat een geluk! De scholekster broedde op het dak van de school en de kuikens liepen voor onze ramen langs! Een zeer leerzaam project waar we allemaal van genoten hebben.

Kom in de Taalklas!

25-09-2019
Dinsdagmiddag konden de ouders van de kinderen uit de Taalklas een kijkje nemen in de klas. Door middel van opdrachten samen met de kinderen hebben de ouders kunnen kennis nemen van het lesprogramma. Rekenen, taal, spelling, woordenschat, Team Up en creatief werden door de kinderen in spelvorm aan de ouders uitgelegd.
Het was een zinvolle, druk bezochte middag waar we zelfs nog werden getrakteerd op heerlijk brood uit Eritrea en cake uit Syrie en Turkije.

Woorden over....Corso!

30-08-2019
Deze week is de Taalklas ook weer gestart. In ons programma gaat het vooral om woordenschat, zoveel mogelijk woorden per week leren om de Nederlandse taal te kunnen gaan spreken.
En het gaat ook om integratie. We zoeken onderwerpen en activiteiten om de Nederlandse cultuur te leren kennen. Deze week stond dan ook ons Eelder Corso centraal!
Woorden als: ontwerp, praalwagen, publiek, tribune, festivalterrein, dahlia, jury, figurant, etc.
Natuurlijk zijn we ook even gaan kijken in de tenten en mochten we zelfs helpen. Met dank aan Corsowijk de Korenbloem en Hooiweg Vogelbuurt en onze eigen figurante Sebine!

Een eigen huis

03-02-2019
De afgelopen maanden is er veel gebeurd in onze Taalklas. Veel instroom van nieuwe kinderen vanuit de Tussenvoorziening (TUVO) die allemaal Nederlands moesten leren. In de veilige omgeving van de Taalklas hebben de kinderen enorm hard gewerkt, samen met de juffen en de vrijwilligers. Ze begrijpen en spreken inmiddels al wat Nederlands, kunnen lezen in onze taal en rekenen op hun eigen niveau. Maar ze hebben zich vooral veilig kunnen voelen en daarbij ook kunnen spelen met de anderen. Met Team Up hebben we gewerkt aan sociale vaardigheden, het vergroten van de veerkracht, wat nodig is om na alle traumatische ervaringen het gewone leven weer op te gaan pakken.
Een aantal gezinnen heeft inmiddels een plek in Nederland gekregen, een eigen huis. Eindelijk rust na zo'n lange tijd spanning. We hopen de kinderen een positieve ervaring mee te geven in onze klas, een goede start waarna ze met zelfvertrouwen hun toekomst in Nederland tegemoet gaan!

Meer informatie over de taalklas kunt u lezen in de folder.

Mondeling Nederlands

03-02-2019
In de Taalklas is bij de kinderen die er al wat langer zijn Mondeling Nederlands het favoriete vak!
Wat is er nou zo leuk?! Elke dag worden er minimaal 20 woorden aangeleerd op een interactieve manier. Door toneel, uitspelen van situaties, filmpjes, of iets zelf maken zoals afgelopen week. Het thema was "de winkel", de kinderen mochten inkopen doen in onze eigen Taalklaswinkel en er daarna mee aan het werk.
Prachtige salades zijn er gemaakt, daarna zijn de recepten geschreven. En het allerleukste natuurlijk: samen eten!