Taalklas

Dit is de eigen pagina van de taalklas. In de taalklas leren de anderstalige leerlingen Nederlands. Hieronder kunt u lezen wat wij zoal doen.

Taalklas naar Wildlands

07-03-2019
In het kader van ons project dieren zijn we op excursie gegaan naar Wildlands. De afgelopen weken hebben de kinderen veel nieuwe woorden geleerd in de lessen Mondeling Nederlands.
Positieve ervaringen opdoen hoort ook bij het onderwijs aan vluchtelingen/anderstaligen en dat is zeker gelukt. Heel veel blije koppies in de bus en in de dierentuin. Voor allen een super mooie dag waar ze even weer echt kind mochten zijn.

"Wij zijn naar de dierentuin geweest. Wij hebben kijken leeuw giraf zeehond ijsbeer. En ook geweest in dierentuin film bekijk. Wij echt mooi vogel met alle kleuren gezien. Ook aap en zebra ook veel vlinder. En ook boot gevaren.
Wij komt met grote bus".

Ouderparticipatie en integratie.

27-02-2019
Op maandag 11 februari jl zijn we weer gestart met een koffie bijeenkomst voor de ouders en overige belangstellenden van de taalklas. Het eerdere initiatief van Aletta is hiermee weer nieuw leven ingeblazen. De opkomst heeft alle verwachtingen overtroffen. Wat een grote groep belangstellenden. Onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers hebben we kennis gemaakt met elkaar.
De kennismaking hebben we vorm gegeven, door tekeningen te maken van de gezinnen. Aantal gezinsleden, waar komen we vandaan, hoe lang zijn we al in Nederland, waar wonen we nu etc. Degenen die zich in het Nederlands nog niet zo goed verstaanbaar kon maken, werd geholpen door een andere ouder door onder andere te vertalen.
Erg bijzonder om te zien, dat er ouders waren van kinderen, die inmiddels zelf niet meer naar de taalklas gaan, maar regulier onderwijs genieten. Deze ouders, stonden de ouders die net een paar weken in Nederland zijn goed bij. Telefoonnummers en gegevens werden onderling uitgewisseld.
Inmiddels zijn we twee keer bij elkaar geweest en zijn het vrolijke gezellige momenten, waarbij iedereen bereid is elkaar te helpen met de meest uiteenlopende vraagstukken.
De bijeenkomsten worden in eerste instantie door Josefien Stenvers en Ria Oddens (onze vrijwilligers van de taalklas) georganiseerd op maandag ochtenden vanaf 8.30-9.30 uur, Veenvlinder locatie Esweg op de 1e verdieping.
Belangstelling gewekt? U bent harte welkom om een keertje aan te schuiven.
Met vriendelijke groet,
Leerkrachten Taalklas, Gonny en Rosan.

Mondeling Nederlands

03-02-2019
In de Taalklas is bij de kinderen die er al wat langer zijn Mondeling Nederlands het favoriete vak!
Wat is er nou zo leuk?! Elke dag worden er minimaal 20 woorden aangeleerd op een interactieve manier. Door toneel, uitspelen van situaties, filmpjes, of iets zelf maken zoals afgelopen week. Het thema was "de winkel", de kinderen mochten inkopen doen in onze eigen Taalklaswinkel en er daarna mee aan het werk.
Prachtige salades zijn er gemaakt, daarna zijn de recepten geschreven. En het allerleukste natuurlijk: samen eten!

Een eigen huis

03-02-2019
De afgelopen maanden is er veel gebeurd in onze Taalklas. Veel instroom van nieuwe kinderen vanuit de Tussenvoorziening (TUVO) die allemaal Nederlands moesten leren. In de veilige omgeving van de Taalklas hebben de kinderen enorm hard gewerkt, samen met de juffen en de vrijwilligers. Ze begrijpen en spreken inmiddels al wat Nederlands, kunnen lezen in onze taal en rekenen op hun eigen niveau. Maar ze hebben zich vooral veilig kunnen voelen en daarbij ook kunnen spelen met de anderen. Met Team Up hebben we gewerkt aan sociale vaardigheden, het vergroten van de veerkracht, wat nodig is om na alle traumatische ervaringen het gewone leven weer op te gaan pakken.
Een aantal gezinnen heeft inmiddels een plek in Nederland gekregen, een eigen huis. Eindelijk rust na zo'n lange tijd spanning. We hopen de kinderen een positieve ervaring mee te geven in onze klas, een goede start waarna ze met zelfvertrouwen hun toekomst in Nederland tegemoet gaan!

Meer informatie over de taalklas kunt u lezen in de folder.

welkom, ahlan wa sahlan

05-10-2018
In korte tijd is er veel veranderd in de Taalklas! We hebben een groot aantal nieuwe leerlingen mogen verwelkomen.
De groep nieuwe leerlingen komt uit Syrie en -na een korte of langere tussenstop in Turkije- nu komen wonen in de Tussenvoorziening in Eelde. Een mooi project waar wij als school ook ons steentje kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen in een veilige omgeving.
Daar zijn we deze week dan ook vooral mee bezig geweest. Elkaar leren kennen,de kinderen op hun gemak stellen, de schoolgewoontes aanleren, ontspannen en leren. Want daarvoor komen de kinderen vooral; "werken joef", en met veel enthousiasme en gedrevenheid de Nederlandse woorden leren.
En dat is best veel. Tijdens de creatieve opdracht het woord boom, de tak, lange en korte stroken, plakken en knippen, de lijm, de schaar, etc.

Soms denk ik weleens in het begin.....komt het wel goed, gaan ze het ooit leren maar als we een maand verder zijn is er al zoveel taal bijgeleerd! En als ik dan de oudleerlingen zie, die deze week kwamen helpen in de klas, dan weet ik dat het goed komt!
Met dank aan Khadija en Riham en alle vrijwilligers die deze week konden ondersteunen!