Plusklas Eelde

Hier lees je al het nieuws rondom plusklas Eelde, de gezamenlijke plusklas van OBS De Veenvlinder en OBS De Westerburcht.

Groepsnieuws

Thema 1: programmeren

18-11-2018
Het thema programmeren zit erop! Gedurende zes weken hebben al onze
activiteiten gedraaid rondom dit thema. We hebben kennissessies gehouden over o.a. binaire codes, algoritmes, als-dan kettingen en over propositielogica. In de bovenbouw hebben we gefilosofeerd over wanneer robots maatschappelijk toelaatbaar zijn en wanneer juist niet. Martijn, de vader van Sander, heeft een workshop gegeven over Scratch, een visuele programmeertaal. Samen met de  kinderen heeft hij een voorbeeld-game gebouwd. Daarna zijn de kinderen zelfstandig aan de slag gegaan met een game. In de bovenbouw hebben ze er zelfs levels en een oplopende moeilijkheidsgraad aan gekoppeld. Rikste, een wiskundedocente van het Maartenscollege, heeft een interactieve les gegeven over propositielogica. De kinderen kunnen nu logische formules als ­­­­­­­­¬A Ʌ B --> C uitbeelden met armen en benen (A = linkerarm omhoog, B = rechterarm omhoog, C = springen). Naar aanleiding van de kennissessies en de andere activiteiten hebben de kinderen een eigen leervraag opgesteld: iets wat hen echt interesseerde, wat hen echt triggerde, hebben ze verder onderzocht. Aan het einde van het thema hebben we met de bovenbouw deelgenomen aan de eerste ronde van de Beverwedstrijd, een informaticawedstrijd voor groep 5 van de basisschool tot en met klas 6 van het voortgezet onderwijs. Hopelijk mag er iemand van ons door naar de volgende ronde. Los van het thema hebben we gewerkt met het boek “De kracht in jezelf”,dat de kinderen ondersteunt in het leren leren en het inzicht geven in het eigen denken. Zowel in de boven- als in de middenbouw heerst een hele fijnesfeer. Kinderen zijn gemotiveerd en enthousiast, ze denken hardop en komen met de mooiste ideeën en delen de interessantste feiten. Het maakt niet uit op welke school je zit: leerlingen van beide scholen gaan fijn met elkaar om en werken samen alsof ze elkaar al lang kennen.