We sturen je graag een notificatie bij belangrijk nieuws:Ja doen!Niet nu

Groep 6A

Welkom op de pagina van groep 6A. Hier kun je al het nieuws van onze groep vinden.

Groepsnieuws

Project Nederland, week 3 en 4

24-11-2022
Afgelopen week zijn we bezig geweest met de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland.
Zeg je Nederland, zeg je polders. Flevoland is bijna helemaal polder. De film laat zien hoe van een meer een polder wordt gemaakt. Ingenieur Lely bedacht plannen voor de IJsselmeerpolders en de Afsluitdijk, de bekendste dijk van Nederland. In ons boeken lezen we over dijken en uiterwaarden. Prachtige dieren leven in het nationale park De Hoge Veluwe en de Oostvaardersplassen.
Hou je van gedichten? Mooi, we krijgen er twee cadeau: ‘Lente in Twente’ en ‘Herinnering aan Holland’.

Volgende week gaan we naar Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.
Wat deze week allemaal doen is niet misselijk. De grote watersnoodramp van 1953 en het Deltaplan hebben alles met elkaar te maken. We bekijken de film. We leren verschillen tussen kei, zand, hoog- en laagveen. Wist je dat er zoveel verschillende soorten industrie zijn?
Een oude mijnwerker vertelt over vroeger toen hij in de Limburgse mijnen werkte. We oefenen Topo en zingen tussendoor het bekende ’Land van Maas en Waal’.

Project Nederland in de groepen 5 tot en met 8

10-11-2022
Voor mooie landschappen hoeven we geen verre reizen te maken. Veel moois is in ons eigen land te bewonderen. Vijf weken lang gaan we Nederland ontdekken. Alle provincies, de grote steden en veel meer interessante plaatsen, rivieren en fraaie natuurgebieden. Als je de kans krijgt moet je dat ook in het echt gaan bekijken. Voor nu: veel plezier met dit project over ons eigen land.

Week 1  Nederland
Met een filmpje over typisch Nederlandse dingen gaan we start. Al snel slaan we onze atlas open. Waar ligt Nederland in de wereld? Hoe heten de 12 provincies en hun hoofdsteden? Oefenen maar. Ruim 16 miljoen mensen leven hier. Amsterdam is de hoofdstad, maar de regering vind je in Den Haag. Water was altijd een probleem in ons lage land. Met dijken en duinen proberen we droge voeten te houden. Het verhaal gaat over Hans Brinker, beroemd in binnen- en buitenland. De jongen zou in z’n eentje een overstroming hebben voorkomen. Weet je wat canals en wooden shoes zijn? We leren het bij Engels. Ook maken de leerlingen in 2-tal een poster over een provincie. Zo komen we nog meer te weten. De komende weken lezen we ook kilometers lang, zo gaan we met elkaar de afstand lezen van bijvoorbeeld Maastricht naar Den-Helder. Elke bladzijde is 1 km. Zo leze we heel Nederland door met elkaar.

En volgende week gaan we naar Groningen Friesland Drenthe
Even wat geschiedenis ophalen. De Friese meren en hunebedden in Drenthe zijn overgebleven van de ijstijd van 200.000 jaar geleden. Toen er nog geen dijken waren woonden de mensen op terpen of wierden. Veengrond is ooit ontstaan uit resten van planten. De Waddenzee is een uniek natuurgebied, waar we bij laag water kunnen wadlopen. We zijn ook best een tijdje zoet met de Topo van de drie provincies.
Bij Friese Elfstedentocht hoeven de schaatsers maar één rondje. Maar wel eentje van 200 km! We zingen een mooi lied van de Friese popgroep De Kast.

Alles in 1 thema Dieren week 3 en 4

20-09-2022
Afgelopen maandag zijn we gestart met het thema vogels.
We genieten van een film over vogels, beleef de lente. Erg leuk om te kijken. Ook deze keer maken we de opdrachten die erbij horen. We lezen over de grote struisvogel. Wel eens gehoord van arendsogen of biddende torenvalken? Sommige vogels kunnen uitstekend in het donker zien. En wat zijn er veel verschillende soorten snavels, vraag uw kind er maar eens naar.

Volgende week gaan we ons verdiepen in amfibieën en reptielen.
Voor krokodillen, padden en slangen zijn veel mensen bang. We leren ze beter kennen in een film. Wat zijn amfibieën en reptielen, waar leggen ze hun eieren en waar leven ze? We lezen de fabel over de haas en de schildpad. Op de computer bekijken we de paddentrek. Ook bij tekenen en handvaardigheid staan dieren centraal en we zingen volop het Kinderen voor kinderen lied voor de Kinderboekenweek.