We sturen je graag een notificatie bij belangrijk nieuws:Ja doen!Niet nu
emailadres wachtwoord

Groen, gezond en duurzaam

Obs De Veenvlinder & De Gezonde School 
Eén van de speerpunten van obs De Veenvlinder is ‘Groen, gezond en duurzaam’. Er wordt daarom veel aandacht besteed aan een gezonde leefstijl. Dit betekent, naast een veilig sociaal klimaat, voldoende bewegen èn gezond eten.  We gaan ervanuit dat kinderen die goed in hun vel zitten, ook beter presteren. We vinden het dan ook van groot belang dat de kinderen voordat ze naar school komen, goed ontbijten. Hier wordt bij ons op school minimaal tweemaal per jaar aandacht aan besteed in de vorm van 2 projecten:
  • Het Nationaal Schoolontbijt in november
  • Het Koningsontbijt op Koningsdag
Tijdens de ochtendpauze hanteren we een fruitbeleid. Dit betekent dat de kinderen in de eerste pauze zoveel mogelijk fruit eten. Een boterham is een prima alternatief. We vragen ouders om geen koek, snoep of chips mee te geven.  Daarnaast adviseren we zoveel mogelijk water te drinken. Tijdens de lunchpauze - alle kinderen op obs De Veenvlinder lunchen samen op school- adviseren wij u om uw kind een gezonde lunch mee te geven. Een gezonde lunch bestaat o.a. uit bij voorkeur volkorenbrood of anders bruin brood, besmeerd met halvarine en vooral niet te vet beleg. Het drinken tijdens de lunch zou zoveel mogelijk uit halfvolle zuiveldranken of andere suikervrije drank moeten bestaan. Ook dan is water een heel goed. Tijdens het buiten spelen kunnen de kinderen bij warm weer ook water drinken.

Het spreekt voor zich  dat er in overleg in een enkel geval afgeweken kan worden bij bijvoorbeeld een allergie, dieet of een bepaalde (geloofs-)overtuiging.

Traktaties
Wanneer een kind jarig is, is het tijd voor een feestje! Kinderen worden op hun verjaardag flink in het zonnetje gezet en hier hoort natuurlijk ook een traktatie bij. Als school zouden we het fijn vinden als er getrakteerd wordt op een gezonde traktatie:
  • Kleine porties eten, zoals (versierd ) vers fruit of  snoeptomaatjes, snack komkommers of paprika’s, etc.
  • Kleine porties van producten die niet te vet of te zoet zijn, zoals doosjes rozijntjes of popcorn, rijstwafels, soepstengels, mini eierkoek, een rolletje kleine snoepjes (zuurtjes, dropjes) of een lolly. Eén klein snoepje is dus prima, maar houdt u het daar dan ook bij.
De leerkrachten zullen de gezonde traktaties stimuleren in de groepen. Heeft een kind een lekkere gezonde traktatie,
verdient hij of zij een plekje op de website van obs De Veenvlinder

Ook op  www.voedingscentrum.nl kunt u tips vinden voor gezonde traktaties.
Tijdens de jaarlijkse informatieavond in september wordt stilgestaan bij de aspecten van de gezonde school. Alle ouders worden dan geïnformeerd over het beleid dat wij voorstaan. Klik hier voor recepten van gezonde traktaties.
 
Wat doen wij in de verschillende groepen?
In de door ons gebruikte methode Alles-in-1 is voeding één van de projecten waar 6 tot 8  weken aan gewerkt wordt. Ook dan wordt het belang van gezond eten van alle kanten belicht. Alle groepen doen de smaaklessen.
Smaaklessen is een lesprogramma voor kinderen in groep 1-8 . Het ervaren en beleven van voedsel staat centraal. Met deze Smaaklessen hebben we als doel dat kinderen weten waar hun eten vandaan komt, meer nieuwe producten gaan proeven, meer interesse krijgen in hun eten en zo gezonder en duurzamer gaan kiezen.
Voor elke groep zijn er vijf lessen (voor groep 1/2 9lessen). In alle groepen komen de onderstaande vijf thema’s aan bod.
1. Smaak
Wat is smaak? Welke zintuigen heb je? Durf je nieuwe soorten eten te proeven?
2. Gezond eten
Waarom heb je eten en drinken nodig? Waarom heeft je lijf meer aan fruit en brood dan aan chips en roze koeken?
3. Voedselproductie
Welke weg heeft je eten afgelegd voor het op je bord terecht kwam? Hoe zit het met eten en duurzaamheid?
4. Consumentenvaardigheden
Wat kun je in de winkel kopen? Wat staat op het etiket?
5. Koken

Elk schooljaar doen we met de bovenbouw mee met de klasse-lunch en wordt er regelmatig aandacht besteedt aan het maken van gezonde smoothies tijdens de jaarlijkse sportdag.
Verder wordt er in de groepen jaarlijks aandacht besteed aan gezonde traktaties door de JOGG studenten (JOGG = Jongeren op Gezond Gewicht).
 
Bewegen
Naast gezond eten wordt er ook veel aandacht besteed aan voldoende beweging. Bij de kleuters wordt in ieder geval dagelijks buiten gespeeld. Daarnaast worden er spel- en gymlessen gegeven in het speellokaal.
De groepen 3 t/m 8 krijgen 2x per week les van een vakleerkracht Lichamelijke Opvoeding.
Verder worden er diverse sporttoernooien georganiseerd door de combifunctionarissen in samenwerking met de vakleerkrachten. Hier doen alle kinderen aan mee. Ook zijn er allerlei sportevenementen waaraan op vrijwillige basis kan worden meegedaan zoals:
  • de 4-mijl (loopevenement tussen Haren & Groningen)
  • het schoolvoetbaltoernooi
  • de avondwandel-4-daagse
Tijdens de pauzes worden er op bepaalde dagen pleinspelen aangeboden door de JOGG studenten. Er wordt met het oog op de nieuw te bouwen school actief ingezet op een natuurlijk speelplein waarin ontdekken en spelen hoog in het vaandel staat.
 
Gezonde leerlingen presteren beter! Obs De Veenvlinder wil er graag aan bijdragen dat leerlingen en personeel lekker in hun vel zitten en gezond zijn.