Zomer? Voorkom een vakantiedip!

maandag 9 juli 2018
door Tessa Kampinga
Zomer?  Voorkom een vakantiedip!
Zes weken lang lekker uitslapen, buitenspelen en niet naar school. Maar ook zes weken waarin het niveau van je kind een terugval kan maken. Dat verschijnsel, bekend als een zomerdip of vakantiedip, krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht.
Lezen en rekenen in de vakantie
Iedere juf of meester op de basisschool kent het verschijnsel wel. Kinderen die na de zomervakantie ineens de tafels niet meer kennen, of slechter lezen dan aan het eind van het schooljaar. Het klinkt gek, maar de zomervakantie is een heel belangrijke periode. Want wist je dat niveauverschillen tussen leerlingen voor een groot deel ontstaan in de grote vakantie?

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die bijvoorbeeld niet lezen tijdens de zomervakantie in niveau gelijk blijven of zelfs achteruit gaan, terwijl kinderen die veel lezen na de vakantie een hoger leesniveau hebben. Hetzelfde verschijnsel doet zich voor bij rekenen. Misschien een goede reden om je kind te stimuleren in de vakantie bezig te blijven met lezen en rekenen. Maar een kind met tegenzin dwingen om te oefenen, werkt alleen maar averechts.

Als ouder maak je zelf de afweging, waarbij je goed moet kijken naar de behoeftes je kind. Waarbij energie tanken voor het nieuwe schooljaar natuurlijk een heel belangrijke behoefte is!

Tips om te lezen en rekenen in de vakantie
Leren in de vakantie gaat bijna ongemerkt. Wordt er op school veel gelezen volgens de leesmethode of in verhalende of informatieve boeken, als ouder heb je tijdens de vakantie een veel bredere verzameling leesmateriaal tot je beschikking. Denk aan vakantiefolders, het activiteitenprogramma op de camping, brochures van pretparken en bezienswaardigheden, de menukaart op het terrasje.

Zo krijgt een 'leesoefening' een echt vakantietintje. Als je je een beetje openstelt voor de mogelijkheden, kom je onderweg tal van dingen tegen waar je kind ongemerkt wat van opsteekt:
  • Speel woordspelletjes met nummerborden in de auto.
  • De plattegrond van de camping is perfect oefenmateriaal om te leren kaartlezen.
  • De autotocht naar Italië is een lesje aardrijkskunde.
  • Laat je zoon ansichtkaarten schrijven aan zijn vriendjes of een vakantiedagboek bijhouden.
  • Laat je dochter uitrekenen hoe ver het nog is naar de volgende camping als je van de 80 kilometer er 25 hebt afgelegd.
  • En hoeveel croissantjes moeten er gekocht worden in de kampwinkel als ieder gezinslid er twee wil eten?
  • Een spelletje Yahtzee oefent de tafels en optellen.
  • Tellen doe je bij een potje badminton op de camping
Ook leuk is het om je kind een boek te geven over het land waar je naartoe gaat. Ga je naar Frankijk op vakantie? Dan kies je bijvoorbeeld voor het boek Reis door Frankrijk, dat te koop is in onze webshop. Er zijn 'Reis door...'-boeken over verschillende landen.

In elk boek wordt een land nader uitgelicht in een combinatie van tekst (fictie en non-fictie), foto's en illustraties. Hierdoor krijgt je kind informatie over natuur, leefgewoontes, taal, geloof, bezienswaardigheden, opvallende plaatselijke gebruiken en geschiedenis van het land.

Ook de bibliotheken besteden veel aandacht aan lezen in de zomervakantie. Zo geven sommige bibliotheken een rugzakje met boeken weg aan kinderen in groep 3 in het kader van het project Vakantielezen. Natuurlijk kun je altijd bij de bibliotheek terecht om een leuke stapel vakantielectuur voor je kind bij elkaar te zoeken. Krijg je je kind niet geïnteresseerd in leesboeken?

Probeer dan eens of informatieve boeken misschien wel in de smaak vallen. Of leen stripboeken. Het gaat er niet om wát je kind leest, maar dát je kind leest.
Het lidmaatschap van de bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar.

In de link staan leuke boeken
Leuke boeken om in de vakantie te lezen