We sturen je graag een notificatie bij belangrijk nieuws:Ja doen!Niet nu
emailadres wachtwoord

Nieuwsbericht

Week 3 en 4 van het thema Moderne Geschiedenis in de groepen 5 tot en met 8.

maandag 14 februari 2022
door juf Els
Vorige week waren we bezig in week 3, met het thema Rondom de Eerste WereldoorlogWereldoorlog is een naar woord, maar het klopt helaas wel. Van 1914 tot 1918 werd in landen verspreid over de hele wereld gevochten. Het ergst in Frankrijk, waar Duitsland was binnen gevallen. De soldaten vochten vanuit loopgraven, diepe sleuven in de grond. Bommen, granaten en gifgas maken de loopgraven tot een hel.
In Rusland zette het volk hun tsaar (koning) af. Het werd een communistisch land. Wat dat is krijg je deze week te zien en te horen.
Spelend leren, dat doen met het kwartetspel Wereldoorlog I. We lezen het aangrijpende verhaal ‘Belgische vluchtelingen’.
 
Deze week zijn we alweer in week 4 beland: De Tweede Wereldoorlog
 
Nog een wereldoorlog; deze keer van 1939 tot 1945. In de film zien we hoe Hitler de baas van Duitsland werd en met zijn legers andere landen aanviel. In 1940 was Nederland de klos. Na het bombardement op Rotterdam gaf ons land zich over. Joden werden zwaar gediscrimineerd. Later werden de meesten opgepakt en in speciale kampen gedood. In de Hongerwinter stierven veel mensen van de honger. Legers uit Amerika, Canada en Engeland schoten te hulp. Op 5 mei 1945 was de oorlog eindelijk voorbij. 5 mei is steeds onze Bevrijdingsdag. ‘Lieve Kitty’ zo begon Anne Frank elk stukje in haar dagboek. We lezen een paar mooie fragmenten. Om in te lijsten, zo mooi zijn de gedichten over Vrijheid.
 
De afgelopen weken zijn de groepen 5 naar het Gevangenismuseum geweest, erg indrukwekkend. Groep 6 en groep 6/7 mogen in de maand mei heen. Dus nog even geduld. Groep 7 en groep 8 hebben een bezoek gebracht aan het herinneringskamp Westerbork, helemaal passend bij het thema. Ook hier was sprake van een grote betrokkenheid bij de leerlingen.