Verslag thema 2: het heelal

donderdag 21 februari 2019
door meester Arnoud
Zowel in de midden- als de bovenbouw heeft de afgelopen periode het heelal centraal gestaan. Rense, de vader van Luuk, heeft een inspiratie-hoorcollege gegeven waarin superveel deelonderwerpen geïntroduceerd werden, zoals het zonnestelsel, zwarte gaten, supernova’s, etc. Naar aanleiding hiervan hebben de bovenbouwleerlingen een onderwerp gekozen dat hen intrigeerde en dat ze middels een werkstuk verder wilden uitdiepen.

De middenbouw leerlingen hebben een planeet “geloot” waarvoor ze een ruimtemissie gingen voorbereiden. Ze hebben onderzoek gedaan naar hun planeet door er een muurkrant over te maken, om vervolgens, met behulp van deze informatie, de missie uit te voeren. Alle leerlingen hebben ervoor gekozen dit in stripvorm te doen: het resultaat zal ik (wanneer de laatste plaatjes afgemaakt zijn) zo snel mogelijk met u delen.

Veel planeten en sterrenbeelden zijn vernoemd naar Griekse goden. Deze goden maakten veel gekke dingen mee. Elisabeth, de moeder van Hiske, heeft daar prachtige verhalen over verteld.

De middenbouw heeft een expeditie uitgevoerd naar de planeet Moendoes. Als echte wetenschappers hebben ze zich gebogen over allerlei vragen rondom deze mysterieuze planeet. Door de bewoners en hun mysterieuze gewoonten te bestuderen, vonden ze antwoord op hun vragen, die ze vervolgens publiceerden. Loes en Luuk D hebben de meeste  publicaties achter hun naam en hebben uiteindelijk gewonnen.

Sinds kort hebben we een aantal Smart Games in de kast liggen. Als de kinderen binnenkomen en de les is nog niet begonnen, dan kunnen ze eentje uit de kast pakken en de bijbehorende raadsels proberen op te lossen. We hebben onder andere IQ Puzzler Pro, Jumpin’, Asteroid Escape en Squirrels Go Nuts!

De “kom-in-de-klas” dag voor de ouders is druk bezocht. Omdat het interessant is om een afgeronde activiteit bij te wonen, hebben we in zowel de midden- als de bovenbouw een experiment uit het Vooruitwerklabboek uitgevoerd. De middenbouw heeft een rij dominostenen dusdanig opgesteld dat er zoveel mogelijk afstand tussen de eerste en de laatste steen ontstaat wanneer je ze omgooit. De bovenbouw heeft een ontwerp gemaakt voor een boot van aluminiumfolie die zoveel mogelijk lading, in de vorm van knikkers, kan vervoeren. Dat hebben we uiteraard ook getest.

De bovenbouw is eerder gestopt met het heelal, omdat groep 8 graag zelf een laatste thema wilde kiezen. Dit is het project “geschiedenis op de kaart” geworden. Hierover meer in een volgend verslag. De middenbouw heeft voor het volgende thema gekozen voor de oceaan, een super interessant onderwerp, waarin we veel nieuwe dingen gaan leren.