We sturen je graag een notificatie bij belangrijk nieuws:Ja doen!Niet nu
emailadres wachtwoord

Nieuwsbericht

Thematisch werken in de groepen 5 tot en met 8

vrijdag 3 september 2021
door juf Els
Project  Europa       Alles in 1
 
Op maandag 6 september starten we in de groepen met het thema Europa. Aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, alles komt samen in dit project. Dat is juist het mooie van Alles in 1. Met filmpjes, doe-opdrachten, mooie verhalen en liedjes onthouden we alles veel beter. Woorden leren spellen, begrijpend lezen of topografie, het is allemaal leuk leren. We dwalen door Europa alsof het niets is. Van het koudste puntje in het noorden tot de zonnige stranden aan de Middellandse Zee. Veel landen werken samen in de Europese Unie. Zo’n unie is uniek in de wereld. De hoofdsteden zijn stuk voor stuk pronkstukken. We kijken er onze ogen uit.

 
Week 1 gaat over: Europa Algemeen en Noord-Europa.
De film gaat over de euro en criminelen die valse euro’s maken. Europol (Europese politie) maakt jacht op deze valsemunters. Natuurlijk verkennen we Europa ook op de kaart. Het is groter dan Australië, maar kleiner dan de overige werelddelen. Toch telt Europa maar liefst 45 landen, waarvan Frankrijk en Duitsland de grootste zijn. Alle landen en hoofdsteden leren is best een klus. We oefenen op verschillende manieren, dus vervelen doet het niet gauw. We bekijken Zweden, Noorwegen met zijn fjorden, Denemarken. Finland met zijn bossen en meren lijkt wel een sprookjesland. Daar past onze tekenopdracht mooi bij:  ‘Scandinavisch landschap met trollen’. Het verhaal gaat over Vikingen die duizend jaar terug hier kwamen plunderen.
 
En dan gaan we de week erop alweer bezig met week 2, West-Europa.
Schotland, Engeland en Wales noemen we samen Groot-Brittannië. Met Noord-Ierland erbij heet het United Kingdom (UK). Ingewikkeld? Nee hoor. In de film krijgen we het precies uitgelegd.
Londen, mooie stad met die grappige bussen, taxi’s en bobby’s. Ook Parijs is heel apart met de Eiffeltoren, rijke musea en de Notre Dame. Frankrijk is groot. Geen punt. Want met zo’n supertrein als de Thalys gaat reizen snel. Ook bekijken we Brussel, hoofdstad van België en eigenlijk ook van Europa. Weten jullie wat een pintje is of een frietkot? Minder leuk is de taalstrijd tussen de Vlamingen en de Walen. De Alpen zijn indrukwekkend, met eeuwige sneeuw op de hoogste bergtoppen. Spain, Austria, Germany, France, de landen namen leren we ook in het Engels. Dat gaat spelenderwijs  met de ‘games’ op de computer.