Samen op ontdekkingsreis in de GVO les

vrijdag 15 december 2017
door Tessa Kampinga
Iedere week komt groep 6 (gesplitst in twee groepen) samen om geheimen te ontdekken. We steken de kaars aan en dat symboliseert moment van Licht en Warmte. Hiermee willen we ervaren dat we er voor elkaar zijn en dat je niet alleen staat.
Daarna is het moment om te ontdekken door middel van een verhaal of een beeld. Zo hebben de kinderen geleerd in het afgelopen half jaar dat er altijd de mogelijkheid is om overnieuw te beginnen. Het verhaal van regenboog laat de nieuwe kansen zien die je altijd weer krijgt aangereikt. Maar durf je dan nog te vertrouwen? Jezelf of de ander? Hier hebben we uitgebreid bij stil gestaan.
In het komende half jaar gaan we kijken naar kinderen met een andere cultuur- en geloofsbeleving. Wat ervaar jij daarbij en heb je respect voor de ander? Ook bekijken we de feestdagen van het christendom, jodendom en islam. We gaan dieper in op de betekenis van Pasen en bevrijding.Waarom zijn er regels en wat moet jij daarmee? Bidden; wat en waarom doen mensen dat eigenlijk.
Allemaal ontdekkingen waarin ik samen met de kinderen een mooie tijd beleef. We luisteren naar elkaar en de kinderen leren te handelen op basis van een eigen keuze.  De kinderen krijgen de ruimte om de ervaring van verdriet, blijdschap, teleurstelling en andere gevoelens vorm te geven. Ik maak daarbij graag gebruik van toneel, verhaal, quiz en andere werkvormen.
Fijne feestdagen,
Tilly Hooikammer