We sturen je graag een notificatie bij belangrijk nieuws:Ja doen!Niet nu

Project Moderne geschiedenis in de groepen 5 tot en met 8

donderdag 27 januari 2022
door juf Els
We zijn afgelopen maandag gestart met het nieuwe Alles in 1 thema: Moderne geschiedenis.

De wereld verandert. Soms supersnel en dan hebben we een revolutie. De laatste twee, drie eeuwen waren er nogal wat revoluties. In Frankrijk en Rusland bijvoorbeeld, waar gewone mensen in opstand kwamen. Ook grote uitvindingen veranderden de wereld. Denk maar aan de stoommachine en de auto. Nu leven we middenin de digitale revolutie, die begon met de computer. Ja, de wereld verandert waar we bij staan. Met dit mooie geschiedenisproject zijn we weer helemaal bij de tijd.

In week 1:  De Franse Revolutie
Vroeger waren koningen en andere mensen van adel de baas. In de film vergapen we ons aan de rijkdom van de Franse koning. En dat terwijl zijn volk honger leed. Geen wonder dat de mensen in opstand kwamen. ‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’ was de leus van de revolutie. We lezen over Napoleon. De nieuwe leider hield van macht en oorlog. Hij veroverde ons land. De Franse tijd begon. Wie geen achternaam had moest er nu eentje kiezen, we moesten voortaan rechts rijden, meten met de meter en jongens moesten in militaire dienst. Napoleon kreeg veel voor elkaar, maar met de verovering van Rusland liep het fout. In 1815 kregen we onze eerste eigen koning: Willem I. Wist je dat Nederland en België toen één land waren? Maar dat is goed mislukt. We leren ook nog een boel over de regering van land, provincie en gemeente.

En dan gaan we volgende week alweer naar week 2:  De industriële Revolutie
Die goeie ouwe stoommachine. Toen die goed op stoom kwam, begon de industriële revolutie. De film laat zien wat er toen allemaal veranderde. Er kwamen stoomboten en stoomtreinen. Veel mensen verhuisden naar de stad om in stoffige fabrieken te gaan werken. Ook veel kinderen werkten. Naar school gingen ze niet.
In veel landen verdwenen koningen van het toneel. Maar Nederland en een handvol Europese landen hielden hun koningshuis. Eerst hadden we drie koningen (Willem I, II en III), en daarna drie koninginnen (Wilhelmina, Juliana en Beatrix).
Orkestmuziek, hoe vaker we ernaar luisteren hoe mooier die wordt. Twee interessante verhalen deze week. Over het eerste vliegtuig dat de lucht in ging. En over de ramp met de Titanic, een luxe passagiersschip dat niet kon zinken. Wel dus…

Ook hebben we van de bibliotheek 4 kratjes met leesboeken over de Moderne geschiedenis te leen, er wordt heel wat gelezen de komende weken. Genoeg stof om thuis ook eens met uw kind in gesprek over te gaan.