We sturen je graag een notificatie bij belangrijk nieuws:Ja doen!Niet nu

Nieuw project Energie in de groepen 5 tot en met 8

maandag 4 april 2022
door juf Els
Energie, we kunnen niet zonder. Het begint al met ons eigen lijf. De energie, die we uit ons voedsel halen, houdt ons warm en geeft ons kracht om van alles te doen. Schrijven, schilderen of schaatsen, energie geeft ons vleugels. Energie is ook de wereld van uitvindingen. Wat mensen vroeger met de hand moesten doen, daar zijn nu machines voor. De energie voor die machines halen we uit brandstoffen. We ontdekken het in dit project met power!

Week 1: Mens en dier
Als het zonnetje maar schijnt. De zon maakt ons vrolijk. Maar wist je dat de zon nog veel meer doet? Zij is de bron van alle energie. Dankzij de zon groeien er planten. Zo komen mensen en dieren aan hun voedsel. Het voedsel verbrandt in ons lichaam en dat geeft energie. We nemen een kijkje bij de Inuït (Eskimo’s) die van zeerobben leven. Het vet van rob brengt licht en warmte in de wereld van sneeuw en ijs. Met kleren beschermen (isoleren) we ons lijf tegen kou. Door huizen te isoleren sparen we energie. Er is in de klassen kritisch gekeken of onze school een energievreter is. Gelukkig wordt er een redelijk goede score behaald. We vergeten natuurlijk de Energie challange niet, elke keer wanneer je gaat douchen, probeer dit dan 1 minuut korten te doen.
Ook zijn de groepen 7B en 8 in deze week naar het Techlab bij het Terra Eelde geweest. Hier zijn ze een ochtend bezig geweest met techniek. Even niet in de boeken, maar echt met de handen. Zo is er een bibberspiraal gemaakt, hebben ze met een drone gevlogen en een VR-bril opgehad. Deze eerste week kostte allemaal energie, maar het was ontzettend leuk om te doen.

Week 2: Elektriciteit
Eerst bekijken we een interessante film over elektriciteit. 150 jaar terug ontdekte men hoe je stroom kon maken. Nu kunnen we niet meer zonder. Duizend en een dingen werken op elektriciteit. Maar pas er wel mee op, want stroom kan gevaarlijk zijn. Gelukkig kunnen wij op een veilige manier ontdekken hoe het werkt, met proefjes uit onze projectkist, deze proefjes gaan we echter pas vanaf volgende week doen. De kinderen gaan dan bezig met allerlei proefjes in een circuit-vorm. We werken ook met magneten. Magneten en elektriciteit hebben veel met elkaar te maken. We ontdekken het geheim van een fietsdynamo. En dat van de sidderaal die stroomstoten afgeeft. De andere helft van groep 8 is naar het Techlab geweest, ook zij kwamen weer erg enthousiast terug. Groep 7A mag volgende week, nog even geduld!
Deze week is de Energie Challange: Gooi een week lang niet onnodig eten of drinken weg. Hier hebben we het in de groepen over gehad, stukje bewustzijn.