We sturen je graag een notificatie bij belangrijk nieuws:Ja doen!Niet nu

KIES (kinderen in echtscheidingssituaties), Informatie voor ouders

donderdag 16 september 2021
door Tessa Hanen

“Je ouders blijven altijd je ouders.
Maar als ze zijn gescheiden is het misschien wel wat moeilijker om daarmee om te gaan”.

Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders. Het overkomt ze. Hoe ze omgaan met de veranderende situatie kan zeer verschillend zijn. Om deze reden is er voor kinderen een spel- praatgroep ontwikkeld om de scheiding te leren begrijpen, een plaats te geven en een manier te vinden om te kunnen omgaan met alles wat ze moeilijk vinden van de scheiding. Deze methode heet KIES. Onderzoek door de universiteit van Utrecht heeft aangetoond dat KIES helpt bij het verwerken van de scheiding en het contact met ouders verbetert.

KIES staat voor Kinderen in echtscheiding situaties en is een spel- en praatgroep voor kinderen die in een scheidingssituatie zitten. In de KIES groep staat centraal hoe de scheidingssituatie voor de kinderen is, hoe de kinderen het ervaren en er mee om kunnen gaan. Middels verschillende spelvormen gaan we hierin het gesprek aan met de groep, kunnen ze ervaringen delen, verhalen van andere horen en elkaar ook eventuele tips of adviezen geven. De KIESgroep kan helpend zijn voor de kinderen om de scheiding te leren begrijpen, een plaats te geven en te leren omgaan met alles wat ze moeilijk vinden aan de scheiding. Tijdens de groep staat het eigen proces van het kind centraal, niets hoeft maar het mag wel.

KIES bestaat uit 8 bijeenkomsten van een uur en de groepsgrote is maximaal acht kinderen in de leeftijd van groep 4 t/m 8. De KIES is onder begeleiding van speciaal hiervoor getrainde begeleiders. Het kind staat centraal, de KIES coach bemoeit zich niet met de thuissituatie. Alles wat besproken wordt, blijft binnen de groep. Aan de hand van creatieve werkvormen en oefeningen gaan we samen in gesprek over de scheiding.

Er zijn voor uw kind geen kosten verbonden aan deelname. Om uw kind aan KIES deel te laten nemen, is schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of voogd.

Er begint een nieuwe cursus in het najaar. Aanmelden hiervoor kan via Tineke Boerma (intern begeleiding Veenvlinder) t.boerma@stichtingbaasis.nl