We sturen je graag een notificatie bij belangrijk nieuws:Ja doen!Niet nu
emailadres wachtwoord

Nieuwsbericht

Alles in 1 thema Energie, week 3 en 4

maandag 11 april 2022
door juf Els
Vandaag zijn we allemaal begonnen met week 3:  Fossiele brandstoffen
We stappen rond op een boorplatform op zee. Wie weet wat modderkijkers zijn? Kijk maar goed naar de film. Hoe een ja-knikker werkt of wat turf is zien we op de computerclips van deze week. Aardolie, aardgas en steenkool zijn fossiele brandstoffen. Fossielen zijn versteende resten van planten en dieren. Aardolie en aardgas zijn ontstaan uit ontelbaar veel dode zeediertjes. Steenkolen uit dikke lagen planten en bomen, heel veel jaren geleden. Pijpleidingen en tankschepen vervoeren olie en gas. Soms gebeurt er een ramp met zo’n reuzentanker, zoals in 1989 met de Exxon Valdez. Er is weer genoeg Engels te leren bij dit project met power: oil, fuel, drums, coal, pipeline, and so on.
Een raffinaderij bij avond ziet er indrukwekkend uit. Deze week gaat groep 7 een bezoek brengen aan het Techlab, hier worden bloemen gemaakt die draaien met behulp van een zonnepaneeltje.
 
Volgende week al weer bij week 4:   Kernenergie en bio-energie
Energie halen uit planten die nu groeien kan ook. Uit palmen, maïs of koolzaad halen we olie die we mengen met benzine voor auto’s. Bio-gas komt uit plantenresten, houtsnippers en mest. Het filmpje laat zien dat een koe 12 emmers gras eet en daarvan 6 weer uitpoept als mest. Die mest komt goed van pas als voeding voor andere planten, we kunnen er ook bio-gas uit halen.
Ook met kernenergie kunnen we elektriciteit maken. Veel mensen zijn daar huiverig voor. Ze denken aan de ramp in Tsjernobyl. We lezen het trieste verhaal en bekijken de foto’ s van de ontplofte kerncentrale. De radioactieve straling kan mensen zo ziek maken dat ze doodgaan. Hetzelfde doet een kernbom (atoombom). We zingen het bekende ‘de bom’ van Doe Maar. Gelukkig valt er met de canon ‘Row the boat’ weer volop te lachen. Pas je op voor de krokodil?